Rólunk

Miskolci Filmalap

 Az Észak-magyarországi Regionális Filmalap-Miskolc Alapítvány - rövidített nevén Miskolci Filmalap - célja, hogy lerakja a régióban a világ egyik legdinamikusabban fejlődő iparágának, a film, videó és média iparnak az alapjait, mely jelenleg kizárólag főváros központú.

Az európai regionális pályázati rendszer lehetővé teszi és ösztönzi, hogy a regionális filmalapok - a jelenlegi Budapest centrikus gondolkodást meghaladva - egymással együttműködve olcsóbb, ezáltal versenyképesebb filmgyártási lehetőségeket teremtsenek. Ennek hátteréül utánpótlást képző oktatási és szakmai képzési folyamatokat indíthatnak be.

Mindezek koordinálása, a meglévő és megteremthető filmes, televíziós és média potenciál felmérése és összehangolása okán szükségszerű, közfeladatnak tekinthető volt egy régiós alap felállítása, melyhez előzetesen partnerként jelentkezett számos működő európai filmalap. A filmalap a hazai és nemzetközi filmes tevékenységek régiónkban való befektetéseinek a növelését kívánja szolgálni, amely munkahelyet teremthet, bevételt generálhat, komoly városmarketing eszköz és erőteljes idegenforgalmi vonzerőt is lehet.

A Miskolci Filmalap alapítványi formában üzemel, melynek alapítója a Miskolc Holding Zrt. A Holding a Filmalap szakmai vezetését a CineFest és a Cine-Mis NONPROFIT Kft. szakembereire bízta.

A Miskolci Filmalap non-profit szervezet, célja a régió filmes mozgásainak átláthatóvá, vonzóvá tétele:

 • a régió film- és televíziós gyártásának megteremtése, segítése, koordinálása;
 • a régió vizuális oktatási potenciáljának koordinálása, segítése;
 • regionális filmarchívum létrehozása, üzemeltetése,
 • regionális filmszakmai konferenciák, események, fesztiválok, támogatása, szervezése.

Várható regionális hatások:

A projekt mérhető eredményeket mutathat fel az alábbi szinteken:

 • a filmipari tevékenységek és kreatív tevékenységek fejlődése;
 • munkahelyek teremtése a kulturális iparhoz kapcsolódóan;
 • intézményi- szervezeti együttműködések kialakítása;
 • filmipari beruházások fejlődése;
 • vendéglátási és turisztikai mutatók emelkedése;
 • a város és a térség népszerűsítése során újabb produkciók megjelenése;
 • a produkciós helyszínek attraktivitása.

Már meglévő eredmények:

A CineFest képviselői az elmúlt egy évben fokozatosan beépültek a régiós filmes mozgásokba és tárgyalásokat folytattak a város és a Miskolc Holding vezetőivel a legjobb és kezdéskor is leginkább költségkímélő konstrukció létrehozására, célnak tekintve a pár év alatt elérendő önfenntartást. Az eddigi munkának máris van eredménye! A Miskolci Filmalapnak máris sikerült egy nagyjátékfilm teljes forgatását Miskolcra csábítania. A Miskolcon rendezője Dyga Zsombor.   

Az elmúlt hetekben további négy produkció képviselőivel indult meg a tárgyalás, a készülő filmjük gyártásának részbeni, vagy teljes Miskolcra hozatalának kérdésében.

több tízmilliós költést generáló és ezzel jelentős adóbevételeket termelő filmforgatás két hónapon át zajlott a város különböző területein. Az Európa Film produkciójaként készülő "Utolér" című film